Fötterna berättar hur du mår

Kanske undrar du vad vi egentligen menar med en rubrik som hävdar att fötterna skulle kunna tala om för oss hur vårt hälsotillstånd är. Men det är inte så flummigt som det låter.

Det är hälsotidningen Måbra som har gjort oss varse om det vi nu tänkte förmedla vidare till er läsare. Man har i sin artikel tagit upp ett antal symptom som visar sig i fötterna som kan påvisa något annat. Vi tar upp några av dem.

Fötter

Kalla fötter

Att ens fötter och tår är kalla kan förstås bero på flera saker. Är det kallt väder och du klär dig i tunna strumpor och tygskor så är det förstås inget konstigt med den saken. Men om vi istället bortser från sådant uppenbart så kan vi konstatera att den vanligaste orsaken till kalla fötter är dålig blodcirkulation.

Att man  har dålig blodcirkulation kan bero på olika saker, bland annat om du är rökare, har högt blodtryck eller har en hjärt- och kärlsjukdom. Man brukar även rekommendera diabetiker att vara extra noga med sin fotvård eftersom det händer att dessa upplever problemet. Som diabetiker bör du genomgå något som kallas för fotstatus. Fotstatus innebär att man undersöker foten efter skador. Fotstatus kan man förutom inom sjukvården även göra hos fotvårdskliniker.

Brännande fötter

Och på tal om diabetes så kan man som diabetiker uppleva en hettande känsla i foten. Detta beror på nervskador som man fått till följd av sjukdomen. En hettande känsla i fot eller fötter kan också upplevas om man lider av B-vitaminbrist eller vid njursjukdom.

Kramp

Om man upplever smärta i foten, samtidigt som den spänner sig är ett tydligt tecken på kramp. Kramp i sig är sällan farligt, även om det är mycket smärtsamt. Orsaker till detta är brist på kalcium, magnesium eller D-vitamin. Detta är något som även gravida kvinnor råkar ut för.