Gym på jobbet

Sedan ett antal år tillbaka har arbetsgivare rätt att göra avdrag för kostnad som uppstår om man erbjuder sina anställda friskvård och motion.

Kontentan av reglerna är som följer:

  1. Det ska omfatta alla anställda.
  2. Man kan ersätta den anställda för kostnader för motionsformen ifråga i efterhand eller dela ut checkar eller biljetter som företaget har köpt.
  3. Man måste ha en uppföljning rörande vad den anställde använt de förmåner som erhållits enligt punkt 2.
  4. Det finns ingen beloppsgräns för hur stort bidraget kan vara men man har som norm det lokala gymmets årskort. För närvarande ligger således ett genomsnittsbelopp på cirka 5 000 kr.
  5. Vissa motionsformer omfattas för närvarande inte av friskvårdsavdraget. Det gäller till exempel golf, tennis och ridsport.

En tanke, om det inte skulle finnas några bra möjligheter för de anställda att få tillgång till ett gym i rimlig närhet av arbetsplatsen, kan vara att inrätta en gymlokal i samband med arbetsplatsen. Tittar man på det hela kostnadsmässigt så kanske det till och med kan vara en bra affär på sikt.

Det som i så fall krävs är dels att det finns en lämplig lokal med duschmöjligheter, dels att det är möjligt att till ett överkomligt sätt skaffa en adekvat uppsättning av utrustning. Vill man börja i liten skala kan det vara en god idé att investera i motionscyklar. De är enkla att använda och skonsamma mot leder vilket gör att de passar de flesta. En motionscykel hittar man på Gymkompaniet, som är ett företag som säljer gymutrustning på nätet. De har det mesta och är ett bra första stopp för den som funderar på att inreda ett gym.

Är man seriös i sin satsning gäller det att hitta redskap som ger en allsidig motion som löpband, skivstång och hantlar samt hopprep och annan utrustning för smidighet. Vill man utöka sortimentet kan man köpa en sandsäck och boxningshandskar; crossfitutrustning och liknande.

Reglerna om detta kan man läsa om på ett ingående sätt på revisionsfirman PWC:s hemsida.