Kampsport som friskvård

Kampsport är bra, allsidig träning för hela kroppen. Förutom att det tränar upp din styrka, kondition och balans stärker det dig även mentalt. Ett företag vill ha friska anställda som mår bra såväl fysiskt som psykiskt och då är kampsportsträning ett perfekt alternativ.

684203-young-man

Avdragsgill friskvård

En ekonomisk fördel är även att företagen får göra avdrag för friskvården. Staten vill med avdraget bland annat få ner antalet sjukskrivningar samt stärka folkhälsan. Företag som har möjlighet kan även sponsra sina anställda med kompletta utrustningar för thaiboxning och MMA som bland annat finns hos Highwhey.com.

Olika typer av kampsporter

Boxning

Boxning har en lång historia bakom sig och har länge varit den mest populära kampsporten i västvärlden, även om den har fått stor konkurrens de senaste åren. Träningen erbjuder bra träning för hela kroppen och det är heller inga problem att träna boxning utan att behöva sparra. Boxningsträning har ökat i popularitet hos kvinnor, bland annat på grund av träningsformen boxercise. Den har lånat klassiska övningar som slag mot mitsar, sandsäck och armhävningar.

Muay Thai

Muay thai som är thailändska för thaiboxning är en hård kampsport. Den bygger inte på lika många tekniker som vissa andra kampsporter. Istället ser utövarna till att bli skickliga på sin grundteknik och att utveckla sin fysik. Under en match får deltagarna använda båda händer, fötter, knän och armbågar. De senare är dock sällsynta vid tävlingar inom Europa. Det som ger mest poäng i muay thai är knän mot höfter eller njurar, därefter sparkar och sist slag. Träningen består mycket av sandsäck, mitsar och sparring.

MMA

Mixed Martial Arts har fått ett rejält uppsving över världen mycket tack vare de många direktsända TV-galorna. Från början var det en kampsport där deltagarna var skolade i andra kampsporter från början, men nu börjar det bli vanligt att nybörjare startar direkt med MMA. De vanligaste och mest effektiva teknikerna inom MMA kommer bland annat från brottning, jiu-jitsu, boxning och thaiboxning.