Skydda dig mot olyckor i hemmet

Olyckor av olika slag är väl något som ingen av oss vill råka ut för, tyvärr är det ju så att man ändå råkar ut för det titt som tätt. Dock finns det ju som tur är en hel del man kan göra för att förebygga och förhindra olyckor på olika sätt. Här ger vi några tips på hur man kan göra detta.

brandsläckare

Var är det störst risk att råka ut för en olycka? Ja, det är faktiskt hemmet. Runt tre av fyra som söker läkarvård för en skada har på något sätt gjort sig illa antingen hemma eller i samband med en fritidsaktivitet.

De rum de allra flesta skadorna sker i är sovrummet respektive vardagsrummet. Den plats man på grund av knivar, spis och köksluckor kanske skulle tro är den plats i hemmet där flest skador sker, köket, kommer först på tredje plats efter vardagsrummet och sovrummet.

Hur gör man då för att på bästa sätt skydda sig mot olyckor i hemmet?

Ett relativt vanligt olyckstillbud i hemmet är någon form av brand. Brandvarnare och någon typ av brandsläckare är något som bör finnas i varje hem. Genom att också vidta olika typer av försiktighetsåtgärder och vara aktsam med eld kan man ytterligare minska risken för brand. Det kan till exempel handla om att inte täcka över elektriska element, dra ur sladdar när apparater inte används, framför allt viktigt vid åska, samt att ställa värmeljus var för sig och att alltid blåsa ut ljusen när man lämnar ett rum.

Har man barn hemma är det också viktigt med ett säkert hem. Har man trappor bör dessa förses med grind både uppe och nere. Dörrar bör förses med klämskydd och fönster på övervåning samt balkong bör ha säkerhetsbeslag och spärr. Spisen skall givetvis ha barnskyddsutrustning och barnstolen ska vara stabil och säker.

När det kommer till eluttag är det viktigt att dessa har petskydd samtidigt som man heller inte ska låta lösa sladdar ligga fritt över golvet. Jordfelsbrytare kan också vara bra att installera eftersom detta ger ett extra skydd vid eventuella elolyckor.

Se också till att alla leksaker är CE-märkta och inte innehåller några smådelar om barnet är litet.

Även på jobbet är det viktigt att skydda sig mot olyckor, något vi tidigare berört här på sajten.