Tillsatser i maten

Det vi sällen brukar, eller kanske vill, tänka på är vad som finns i maten. På grund av industrialiseringen har man behövt tillsätta alltfler tillsatser i maten. Vad är dessa och hur undviker man dem?

Tillsatser av olika slag

Man tillsätter olika saker till maten av olika anledningar. Det kan öka hållbarheten: ett populärt exempel är vitt bröd som har tillsatser i sig för att det ska hålla sig fräscht längre. Man lägger även till vissa tillsatser som förbättrar smak, utseende och volym.

Många livsmedel som växter i marken besprutas med bekämpningsmedel. Detta kan ha allvarliga skador på miljön. Man brukar säga att kaffe och bananer är två av de mest besprutade livsmedlen på grund av den höga efterfrågan och är saker som man alltid ska köpa ekologiskt för att värna om dig själv och miljön.

Men i det stora hela är tillsatser egentligen relativt outforskat. Det är svårt att säga vad de har för påverkan på vår egen kropp och miljön runt om oss. Den största anledningen är att vi inte har använt tillsatserna tillräckligt länge för att vara säker på om de är oskadliga eller inte. De verkliga resultaten kommer nog om en generation eller två.

Hur man undviker dem

I EU försöker man hela tiden göra livsmedel bättre för oss. I dagens läge finns det 300 tillsatser som är godkända i Sverige. Man måste skriva ut tillsatsens E-numer eller namnet på ämnet på varje förpackning. Men för oss konsumenter är det svårt att lära känna alla dessa namn och nummer samt veta vad man borde undvika och vad som är harmlöst.

Ett enkelt sätt att undvika många av dessa tillsatser är att äta mer miljömärkta och ekologiska livsmedel. När du köper ekologiskt odlade grönsaker eller frukter stödjer du verksamheter som vill odla utan bekämpningsmedel och utan att lägga till tillsatser. Du kan även gå vidare och köpa ekologiska saker för hygienen: köp ekologiskt schampo och balsam eller varför inte ekologisk hudvård.

Försök också att köpa inhemska varor. Stöd de lokala producenterna av mejeri- och köttprodukter. Deras varor är lite dyrare men du får bättre kvalité på köttet och god mjölk från boskap som har behandlats väl genom hela livet.