Vanliga hälsoproblem på jobbet

Arbetsdagen kan vara stressig och besvärlig ibland, men människor är skapta att klara av stress till en viss nivå. Men slutligen kan den börja äta upp oss. Stressen kan också leda till andra hälsoproblem. 

Här nedan kan du läsa om de två vanligaste hälsoproblemen som inträffar på jobbet, vare sig man har ett psykiskt eller fysiskt arbete.

Mage och tarmar

När stressen och vardagen blir för jobbig kan magen och tarmarna vara första tecknet på att man måste göra något åt problemen. För många kan det handla om orolig mage, ont i magen och sura uppstötningar. Eller så kan man bli förstoppad och ha svårt att gå på toaletten överhuvudtaget.

När det kommer till magen kan det vara övergående problem. I början kan man gå på passande, receptfria läkemedel som ska hjälpa mag- och tarmfloran.

Sedan måste man lägga fokus på att se om man kan se över sin vardag och sin kost. Magen påverkas så klart väldigt starkt av maten man äter. Dricker man mycket kaffe är det dags att skära ner. Man ska också undvika för mycket fett, rött kött och salt då man har magproblem. Det brukar hjälpa mycket om börja äta mer grönt och mer fiberrik mat.

Hos Apomera.se kan du hitta bra receptfria läkemedel som hjälper mot sura uppstötningar, fibertabletter och andra problem. Blir det inte bättre efter en läkemedelskur, eller om du har väldigt ont, ska du alltid kontakta din vårdcentral.

Huvudvärk

Migrän eller svår huvudvärk är också ett tecken på att stressen håller på att ta ut sin rätt. Den kan göra det svårt att fokusera på jobbet, vilken stressar en och det kan leda till ännu värre huvudvärk. Spänningshuvudvärk är den vanligaste formen av huvudvärk och utlöses ofta av stress och under påfrestande situationer.

Känner man att huvudvärken är på väg ska man ta en Alvedon eller liknande tablett mot huvudvärk. och varva ned. Ta din fikarast eller be att få gå undan i tio minuter och vila. Blunda och titta inte på några upplysta skärmar då de kan förvärra tillståndet.

Tänk över vilka situationer du brukar uppleva som mest huvudvärk och se om du kan förändra dessa situationer så de inte upprör eller stressar dig lika mycket.

Tänk alltid på att lyssna till din egen intuition och känslor. Plötslig värk borde undersöka om det inte gör över av sig själv på några dagar. Och man kan alltid ringa 1177 och få råd av Vårdguiden.